Kort om Skanska av Skanska

Från Skanskas hemsida (http://skanska.se/):
----------------------------------------------------------
 
 
Skanska grundades 1887 och började med att tillverka cementprodukter. Man breddade snabbt verksamheten och blev ett byggnadsföretag. Inom 10 år fick företaget sin första internationella order. Skanska har spelat en nyckelroll när det gäller att bygga upp Sveriges infrastruktur, bl.a. vägar, kraftverk och bostäder.
 
Internationell expansion

Tillväxten i Sverige har följts av internationell expansion. I mitten av 50-talet tog företaget ett stort kliv ut på den internationella marknaden. Skanskas framgång har sin förklaring i teknisk kompetens och förmågan att anpassa sig till lokala förhållanden. Skanska utnyttjade dessa kunskaper när man gav sig in på marknaderna i Mellanöstern och Afrika under sent 60-tal och Polen och f.d. Sovjetunionen på 70-talet. Skanska betraktas som en lokal aktör i många länder. Till huvudmarknaderna hör Sverige, USA, Storbritannien, Danmark, Finland, Norge, Polen, Tjeckien, Argentina, Hongkong och Indien.

 
Vår kompetens
Skanska står för teknisk expertis och kompetens. Förmågan att tillämpa dessa färdigheter inom nya områden gör att vi kan få fram de innovativa satsningar våra kunder kräver. Detta utgör grunden för långsiktiga kundrelationer. Skanska är aktivt i hela värdecirkeln, från småskaliga byggnadsprojekt till att ta ett helhetsansvar för kundernas långsiktiga behov inom byggrelaterade tjänster.
 
Partnerskap
Skanska har ett nära samarbete med många spjutspetsföretag i tillväxtbranscher. Vi bildar konsortium och åtar oss hela ansvaret för ett projekt. Det blir t.ex. allt vanligare att ett konsortium bygger, äger, driver och administrerar hela projekt, s.k. Build-Own/Operate-Transfer-projekt. Detta gör att våra kunder kan fokusera på sina kärnverksamheter. 

 
1998 Snabbspårväg till JFK
Skanska och Bombardier Transit Corporation får uppdraget att bygga, driva och underhålla snabbspårvägen till JFK-flygplatsen i New York.
 
1995 Öresundsbron knyter samman Sverige och Danmark
Ett konsortium lett av Skanska får jobbet att bygga en bro som knyter samman Danmark och Sverige. Miljöfaktorer spelade en nyckelroll i varje del av projektet.
 
1984 Företaget byter namn till Skanska
Skånska Cementgjuteriet ändrar namn till Skanska.
 
1974 Första nyckelfärdiga hotellprojektet
Forum hotel i Warszawa med 750 rum var det första nyckelfärdiga hotellprojektet utanför Sverige.
 
1965 Skanska börsnoteras
Skanska noteras på Stockholms Fondbörs A-lista.
 
1952 Allbetong - genombrott i byggnadsteknik
Allbetong-metoden utvecklades av Skanska och blev ett genombrott inom byggnadstekniken. Prefabricerade komponenter kunde tillverkas utanför arbetsplatsen och lyftas på plats med hjälp av lyftkranar. Nu kunde man snabbt bygga bostadshus och andra stora fastigheter med relativt liten arbetskraft.
 
1943 Sandöbron - världens längsta bågbro i betong
Sandöbron, 264 meter lång, var världens längsta bågbro i betong ända fram till 60-talet
 
1927 Första asfaltvägen i Sverige
Sveriges första asfaltbelagda väg anläggs i
Borlänge. Det blev en av milstolparna i Skanskas roll att bygga upp Sveriges infrastruktur.
 
1902 Första utländska satsningen
Skanskas första utländska satsning var i
S:t Petersburg. Fabriken tillverkade betongrör som användes för att ersätta de gamla avloppsrören i trä i hela det ryska imperiet. Bilden visar öppningskalaset.
 
1897 Första utländska ordern
Företagets första order från utlandet kom från Storbritanniens nationella teleoperatör. Mer än 100 km ihåliga betongblock levererades för att omsluta telefonkablarna. Företaget expanderade till tillverkning och försäljning av byggnadsmaterial och utförde också byggnadsarbeten. Nu skapades grunden för det moderna Skanska. Bilden är från Leeds, Storbritannien.
 
1887 AB Skånska Cementgjuteriet bildas
AB Skånska Cementgjuteriet bildas av den unga ingenjören Rudolf Fredrik Berg. Företaget började med att tillverka dekorativa cementdelar till kyrkor och offentliga byggnader. Men man skiftade snabbt inriktning och började tillverka byggnadskomponenter och utföra byggnadsarbeten.
 

----------------------------------------------------------------------------------

http://skanska.se/

(Inget om företagets inblandning i oljeindustrin nämns i deras egen framställning, trots - eller kanske pga - att en betydande del av verksamheten handlar om just exploatering av gas och olja i utvecklingsländer. En stor del av Skanskas omsättning kommer från oljeexploatering, vilket underkommuniceras konsekvent på hemmaplan...) 

                        

Kommentarer
Postat av: von essen

Skanska har gjort mycket för sverige det kan man inte säga om er, jävla vänster pack.

2011-02-19 @ 18:41:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0